Zásnuby vitamínu A s vápnikom alebo mrkvovo-makový koláč

Zásnuby vitamínu A s vápnikom alebo mrkvovo-makový koláč
Posted by PicasaVšetci veľmi dobre vieme, aká prospešná pre naše zdravie je mrkva. Okrem zásoby vitamínov a minerálov chráni žalúdok a sliznicu čreva, chráni pred infekciami a zápalom, dokonca vraj pomáha pri neplodnosti a chráni aj náš nervový systém. Aby sme mali ešte lepší pocit, pridáme si mak, kým nám ho EU striktne nezakáže! Verím, že úradníci budú myslieť na naše kosti, pre ktoré je mak priam balzamom!
Koláče obsahujúce mak si doma robíme, keď  nie sú prítomné dve z našich detí, alebo keď sme úplne sami a potrebujeme niečo sladké a zároveň ukľudňujúce. Táto skvelá kombinácia je mimoriadne vhodná na dni od konca októbra až povedzme do začiatku prvých jarných dní.
Čo budeme potrebovať?
1 kastlíkovú formu dlhú 30 cm.
Maková plnka:150 g zomletého maku, 175 ml mlieka, trocha soli, škorice a vrecúško vanilkového cukru, 75 ml mlieka, 10 g škrobovej múčky, 1 žĺtko, 70 g cukru, 20 g masla
Mlieko uvaríme so soľou a vanilkovým cukrom a pridáme mak so škoricou. Necháme prevrieť, dáme dolu z platne, prikryjeme a necháme 10 minút postáť. V zvyšnom studenom mlieku rozmiešame škrobovú múčku, žĺtko a cukor. Makovú zmes dáme znovu zohriať, primiešame k nej škrobovo-vajcovú zmes a za stáleho miešania povaríme asi minútu. Dáme dolu z platne a primiešame maslo. S makovou plnkou sa môžeme dočasne rozlúčiť a venovať sa príprave cesta.
Mrkvové cesto:  200 g mrkvy - buď si ju trpezlivo pokrájame na maličké kocôčky, alebo netrpezlivo nastrúhame na veľkých okách. 250 g masla, 250 g cukru, štipku soli, 1 vanilkový cukor, 4 vajíčka, 250 g polohrubej múky, lyžičku prdopeču. 10 g múky
Rúru si predohrejeme na 175°C. Maslo do penista vymiešame s cukrom, soľou, vanilkovým cukrom, pridáme celé vajíčka - samozrejme BEZ škrupiny . Nakoniec primiešame múku s prdopečom. 3 lyžice tejto masy ukradneme a šupneme do makovej zmesi. Mrkvu zmiešame s trochou múky, aby nám v ceste nesadla príliš na spodok, a primiešame do cesta. 2/3 masy navrstvíme do kastlíkovej formy, ktorú sme vymazali maslom a vysypali múkou. Potom po dĺžke formy opatrne ukladáme makovú masu. Navrch umiestnime zvyšné mrkvové cesto a šupneme do rúry na takých zhruba cca. 50 minút. Každý vie, ako mu rúra pečie, takže si to nastaví podľa seba - ja som dopekala už len pri 150°. Určite skúšať drievkom, či je koláč upečený.
Po vybraní ho necháme v kľude oddychovať a chladnúť. Vyklopíme, preklopíme a môžeme urobiť čerešničku na torte - citrónovú polevu.Zásadne robím od oka. Šťavu z pol, citróna rozmiešam s preosiatym práškovým cukrom - na začiatok dať radšej menej a pridávať v prípade potreby tak, aby poleva nebola ani hustá ani riedka. Polevu posypeme nemletým makom a chvíľočku počkáme, kým stuhne. Ale skutočne len chvíľočku, pretože vôňa je viac ako zvodná a nevydržíme! A potom sa pristihneme, že to vlastne bez tejto dobroty nevydržíme vôbec - veď kosti a zrak si pýtajú svoje! Keď nadobudneme pocit raja, ohlási sa možno žlčník! Radšej upozorňujem, aby som nakoniec nebola obvinená zo zapríčinenia záchvatu! Končím. Idem si dať koláčik!  
Related Posts
Share This

0 comments

Recent Comments

  1. Betway Casino NJ mobile App - Download for Android & iPhone
    Betway
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.