Šúľance trochu inak
Nie len mäsom je človek živý. Stará známa pravda, pre niekoho nemysliteľná - alebo znie táto veta úplne inak? Je to jedno, ide predsa o recept. Recept veľmi chutný, plný dobrých vecí a nedajte sa oklamať - nie je taký náročný na prípravu ako vyzerá!
Ingrediencie pre dve osoby:
Šúľance
300 g zemiakov, pažítka, 3 žĺtka, asi 5 lyžíc polohrubej múky, trochu soli, korenia, muškátového orecha a masla
Omáčka
2 vajíčka, 1 malá cibuľa, 60 g lieskových orechov,špenát, maslo,1/4 l mlieka, soľ, korenie, muškátový orech, maslo
Najprv si dáme uvariť zemiaky. Buď ich varíme v kožke alebo ošúpané, kto ako chce a ako je lenivý. Uvarené zemiaky postrúhame, primiešame žĺtka, múku, pažítku a ochutíme koreninami. Tvarujeme väčšie šúľance, na aké sme bežne zvyknutí a pár minút povaríme vo vriacej vode. Vyberieme a necháme odkvapkať.
Potom si uvaríme vajíčka asi 4 minúty , čiže sú na mäkko. Vyberieme, ochladíme v studenej vode a veľmi pozorne olúpeme. Toto je asi najhoršia práca z celého varenia!
Cibuľku nakrájame na drobno a polovicu orechov nahrubo posekáme. Druhú polovicu najemno. Komu sa nechce sekať, vloží orechy do čistej utierky a búcha po nich buchkáčom na vyklepávanie mäsa. Na panvici alebo v rajnici si rozpustíme maslo, pridáme doň cibuľku a nahrubo posekané orechy a trochu opražíme. Pridáme trochu múky a zalejeme mliekom. Za stáleho miešania necháme minimálne 10 minút povariť. Omáčku ochutíme koreninami.
Hotové šúľance opražíme na masle. Jemne posekané orechy dáme do ďalšej panvice, opražíme, pridáme rozmrazený listový špenát - posekaný na menšie kúsky - POZOR!!! - kto neznáša špenát, použije nasekanú petržlenovú vňať alebo iné bylinky , podľa svojho uváženia. Takže pridáme špenát a vložíme tie krvopotne olúpané, na mäkko uvarené vajíčka a obraciame ich v tej mase, aby sa nám pekne pokryli po celom povrchu.
A výsledok vidíte. Toto jedlo je mimoriadne vhodné na zimné obdobie. Žlté vajíčka dodajú potrebná optimizmus a orechy obalia vaše nervy tak, že vás nejaké sychravé počasie nemôže absolútne rozhodiť!
Ingrediencie pre dve osoby:
Šúľance
300 g zemiakov, pažítka, 3 žĺtka, asi 5 lyžíc polohrubej múky, trochu soli, korenia, muškátového orecha a masla
Omáčka
2 vajíčka, 1 malá cibuľa, 60 g lieskových orechov,špenát, maslo,1/4 l mlieka, soľ, korenie, muškátový orech, maslo
Najprv si dáme uvariť zemiaky. Buď ich varíme v kožke alebo ošúpané, kto ako chce a ako je lenivý. Uvarené zemiaky postrúhame, primiešame žĺtka, múku, pažítku a ochutíme koreninami. Tvarujeme väčšie šúľance, na aké sme bežne zvyknutí a pár minút povaríme vo vriacej vode. Vyberieme a necháme odkvapkať.
Potom si uvaríme vajíčka asi 4 minúty , čiže sú na mäkko. Vyberieme, ochladíme v studenej vode a veľmi pozorne olúpeme. Toto je asi najhoršia práca z celého varenia!
Cibuľku nakrájame na drobno a polovicu orechov nahrubo posekáme. Druhú polovicu najemno. Komu sa nechce sekať, vloží orechy do čistej utierky a búcha po nich buchkáčom na vyklepávanie mäsa. Na panvici alebo v rajnici si rozpustíme maslo, pridáme doň cibuľku a nahrubo posekané orechy a trochu opražíme. Pridáme trochu múky a zalejeme mliekom. Za stáleho miešania necháme minimálne 10 minút povariť. Omáčku ochutíme koreninami.
Hotové šúľance opražíme na masle. Jemne posekané orechy dáme do ďalšej panvice, opražíme, pridáme rozmrazený listový špenát - posekaný na menšie kúsky - POZOR!!! - kto neznáša špenát, použije nasekanú petržlenovú vňať alebo iné bylinky , podľa svojho uváženia. Takže pridáme špenát a vložíme tie krvopotne olúpané, na mäkko uvarené vajíčka a obraciame ich v tej mase, aby sa nám pekne pokryli po celom povrchu.
A výsledok vidíte. Toto jedlo je mimoriadne vhodné na zimné obdobie. Žlté vajíčka dodajú potrebná optimizmus a orechy obalia vaše nervy tak, že vás nejaké sychravé počasie nemôže absolútne rozhodiť!
Related Posts
0 comments