Pomaturitná kačka
Aj keď môj sobášený tvrdí, že najlepšia kačka je (nepatrí sa dáme takéto slová užívať), predsa len domáca darovaná mladučká más svoje kúzla.
Vynikajúca a jednoduchá kačka
Potrebujeme 1 kačku, soľ.
Kačku umyjeme a dáme ju na tri minúty povariť do vriacej osolenej vody, aby sa uzavreli póry. Následkom toho potom nevytečie všetka masť von a mäsko ostane šťavnatučké. Potom ju riadne vyutierame a zvonku aj zdnu natrieme soľou. Ja som ju doteraz robievala tak, že som ju natrela medom riedeným pomarančovou šťavou,ale maličkému to až tak nechutí a keď to má byť obed pre neho, tak len soľ.
Potom ju zavesíme a necháme do druhého dňa do obeda stáť. Kto nemá kde vešať, postaví ju do vysokého hrnca a dá ju do chladu. Po tejto príprave kačku strčíme do pekáča, nič nepridávame, žiadnu masť, zakryjeme a bez dozoru pečieme 90 minút pri 200°C. Hotovka. Len vybrať a porcovať. Prílohu nechávam na vlastný výber. Ja mám k tomu rada pečené jablká. Jablko ošúpeme a vyberieme jaderník. Necháme si taký malý štoplík na spodok, aby nevytiekla plnka.
Plnka je jednoduchá : nasekané vlašské orechy a med. Vonkajšiu časť jablka potrieme citrónovou šťavou a medom a pečieme asi 20 minút.
Jednoduchá Šarlota
inšpirovaná Ivkinou jahodovou Šarlotkou, ponúkam svoju, veľmi jednoduchú a celkom zdravú. A maličký sa bude zalizovať.Potrebujeme:
250 g dlhých piškót
2 kompóty jahôd
4 cl kompótovej šťavy
1 kg tvarohu
500 g pochúťkovej smotany
4 lyžice cukru
2-3 lyžice medu
misu alebo tortovú formu
Asi polovicu piškót si v strede prekrojíme. Jahody precedíme. Tvaroh zmiešame so smotanou a ochutíme cukrom. Potom do toho opatrne vmiešame jahody.
Kraje misky potrieme medom. A teraz vyložíme misku piškótami - naprv okraje a potom dno. Robíme to tak, že na okraje dávame zvisle tie rozkrojené piškóty. Piškóty polejeme kompótovou šťavou. Kto nerád polieva, môže ich v tej šťave vykúpať.
Teraz do misky dáme jahodovo-tvarohový krém a necháme v chladničke postáť 8 - 10 hodín.
Najradšej to mám, keď sú jahody čerstvé .
A ešte radšej s višňami.
Vynikajúca a jednoduchá kačka
Potrebujeme 1 kačku, soľ.
Kačku umyjeme a dáme ju na tri minúty povariť do vriacej osolenej vody, aby sa uzavreli póry. Následkom toho potom nevytečie všetka masť von a mäsko ostane šťavnatučké. Potom ju riadne vyutierame a zvonku aj zdnu natrieme soľou. Ja som ju doteraz robievala tak, že som ju natrela medom riedeným pomarančovou šťavou,ale maličkému to až tak nechutí a keď to má byť obed pre neho, tak len soľ.
Potom ju zavesíme a necháme do druhého dňa do obeda stáť. Kto nemá kde vešať, postaví ju do vysokého hrnca a dá ju do chladu. Po tejto príprave kačku strčíme do pekáča, nič nepridávame, žiadnu masť, zakryjeme a bez dozoru pečieme 90 minút pri 200°C. Hotovka. Len vybrať a porcovať. Prílohu nechávam na vlastný výber. Ja mám k tomu rada pečené jablká. Jablko ošúpeme a vyberieme jaderník. Necháme si taký malý štoplík na spodok, aby nevytiekla plnka.
Plnka je jednoduchá : nasekané vlašské orechy a med. Vonkajšiu časť jablka potrieme citrónovou šťavou a medom a pečieme asi 20 minút.
Jednoduchá Šarlota
inšpirovaná Ivkinou jahodovou Šarlotkou, ponúkam svoju, veľmi jednoduchú a celkom zdravú. A maličký sa bude zalizovať.Potrebujeme:
250 g dlhých piškót
2 kompóty jahôd
4 cl kompótovej šťavy
1 kg tvarohu
500 g pochúťkovej smotany
4 lyžice cukru
2-3 lyžice medu
misu alebo tortovú formu
Asi polovicu piškót si v strede prekrojíme. Jahody precedíme. Tvaroh zmiešame so smotanou a ochutíme cukrom. Potom do toho opatrne vmiešame jahody.
Kraje misky potrieme medom. A teraz vyložíme misku piškótami - naprv okraje a potom dno. Robíme to tak, že na okraje dávame zvisle tie rozkrojené piškóty. Piškóty polejeme kompótovou šťavou. Kto nerád polieva, môže ich v tej šťave vykúpať.
Teraz do misky dáme jahodovo-tvarohový krém a necháme v chladničke postáť 8 - 10 hodín.
Najradšej to mám, keď sú jahody čerstvé .
A ešte radšej s višňami.
Related Posts
0 comments