Moje najobľúbenejšie šaláty
Francúzsky púpavový
Najlepšie dostupný a najlacnejší šalát pre široké masy. Potrebujeme: lístky púpavy, umyté a osušené, manšiu celozrnnú bagetu, med a vlašské orechy. Kto nie je vegetarián, môže aj krásnú mäsitú slaninku.
Bagetu si nakrájame po dĺžke na tenučké plátky, ktoré opečieme na olivovom oleji. Slaninku taktiež pokrájame na tenučké plátky a opražíme. Orechy nasekáme a v menšej rajničke rozpustíme med, ktorý necháme skaramelizovať a hodíme tam nasekané orechy. Na tanier dáme plátok bagety, na to poukladáme lístky púpavy, posypeme ich medovými orechami a ako čiapočku dáme plátok slaninky.
Šalát zo starého chleba a paradajok
Potrebujeme dva krajce starého suchého chleba, ak nemáme, dáme do hriankovača alebo jednoducho na chvíľu zapiecť do rúry. Potom ho jemne pokvapkáme balzamikovým octom, ale nie tak, aby sa premočil. Do misy si dáme paradajky pokrájané na štvrťky, posekané čierne a zelené olivy a za lyžicu posekaných kapár. Osolíme, okoreníme, pridáme trošičku cukru, olivový olej a balzamikový ocot. Potom do toho nakrájame ten balzamikový chlieb, alebo ho jednoducho natrháme na malé kúsky a pridáme bazalku.
Vynikajúca letná večera.
Šalát s grilovanými hruškami
Hlávkový šalát rozoberieme, poriadne umyjeme a vysušíme. Hrušky nakrájame na osminky a zbavíme ich jadier. V panvici si zohrejeme olivový olej a hrušky v ňom jemne ugrilujeme, posolíme a okoreníme. Vyberieme a poukladáme na šalátové listy v miske. V tom istom oleji si opražíme na pásiky nakrájanú červenú cibuľu. Dáme na hrušky. Všetko zalejeme olivovým olejom ochuteným balzamikovým octom, do ktorého ešte pridáme trochu soli a korenia. Navrch nahrubo nastrúhame Nivu - kto nemá rád, môže použiť aj iný syr.
Šalát s grilovanými hlivami
Potrebujeme hlávkový šalát - postup viď hore. Na panvici si skaramelizujeme med, prilejeme balzamikový ocot a prudko v tom opečieme hlivy - pozor nie naraz všetky. Vyberieme na pijavý papier a vo zvyšku oleja ugrilujeme ešte červenú cibuľu nakrájanú na pásiky. Hlivy poukladáme na šalát, na ne uložíme cibuľu a zalejeme olivovým olejom rozmiešaným s balzamikovým octom. Posypeme nahrubo nastrúhanou Nivou a nasekanými vlašskými orechami. Niekedy do toho prihodím hrianky potrhané na kúsky.
Vynikajúci šalát ako príloha - ku cestovine
Dobré zrelé paradajky nakrájame na kolieska a pekne ich na tanier poukladáme. Osolíme, okoreníme. Sušené figy (ale nekupujte tie najlacnejšie) nakrájame na pásiky a poukladáme na paradajky. Potom pokropíme olivovým olejom a vínnym octom a ešte raz trochu osolíme a okoreníme.
Najlepšie dostupný a najlacnejší šalát pre široké masy. Potrebujeme: lístky púpavy, umyté a osušené, manšiu celozrnnú bagetu, med a vlašské orechy. Kto nie je vegetarián, môže aj krásnú mäsitú slaninku.
Bagetu si nakrájame po dĺžke na tenučké plátky, ktoré opečieme na olivovom oleji. Slaninku taktiež pokrájame na tenučké plátky a opražíme. Orechy nasekáme a v menšej rajničke rozpustíme med, ktorý necháme skaramelizovať a hodíme tam nasekané orechy. Na tanier dáme plátok bagety, na to poukladáme lístky púpavy, posypeme ich medovými orechami a ako čiapočku dáme plátok slaninky.
Šalát zo starého chleba a paradajok
Potrebujeme dva krajce starého suchého chleba, ak nemáme, dáme do hriankovača alebo jednoducho na chvíľu zapiecť do rúry. Potom ho jemne pokvapkáme balzamikovým octom, ale nie tak, aby sa premočil. Do misy si dáme paradajky pokrájané na štvrťky, posekané čierne a zelené olivy a za lyžicu posekaných kapár. Osolíme, okoreníme, pridáme trošičku cukru, olivový olej a balzamikový ocot. Potom do toho nakrájame ten balzamikový chlieb, alebo ho jednoducho natrháme na malé kúsky a pridáme bazalku.
Vynikajúca letná večera.
Šalát s grilovanými hruškami
Hlávkový šalát rozoberieme, poriadne umyjeme a vysušíme. Hrušky nakrájame na osminky a zbavíme ich jadier. V panvici si zohrejeme olivový olej a hrušky v ňom jemne ugrilujeme, posolíme a okoreníme. Vyberieme a poukladáme na šalátové listy v miske. V tom istom oleji si opražíme na pásiky nakrájanú červenú cibuľu. Dáme na hrušky. Všetko zalejeme olivovým olejom ochuteným balzamikovým octom, do ktorého ešte pridáme trochu soli a korenia. Navrch nahrubo nastrúhame Nivu - kto nemá rád, môže použiť aj iný syr.
Šalát s grilovanými hlivami
Potrebujeme hlávkový šalát - postup viď hore. Na panvici si skaramelizujeme med, prilejeme balzamikový ocot a prudko v tom opečieme hlivy - pozor nie naraz všetky. Vyberieme na pijavý papier a vo zvyšku oleja ugrilujeme ešte červenú cibuľu nakrájanú na pásiky. Hlivy poukladáme na šalát, na ne uložíme cibuľu a zalejeme olivovým olejom rozmiešaným s balzamikovým octom. Posypeme nahrubo nastrúhanou Nivou a nasekanými vlašskými orechami. Niekedy do toho prihodím hrianky potrhané na kúsky.
Vynikajúci šalát ako príloha - ku cestovine
Dobré zrelé paradajky nakrájame na kolieska a pekne ich na tanier poukladáme. Osolíme, okoreníme. Sušené figy (ale nekupujte tie najlacnejšie) nakrájame na pásiky a poukladáme na paradajky. Potom pokropíme olivovým olejom a vínnym octom a ešte raz trochu osolíme a okoreníme.
Related Posts
0 comments